Apua univaikeuksiin, vahvemmat voimavarat ja kohentunut mieliala. Muun muassa näitä asioita Anniina lähti tavoittelemaan Virkisterin hyvinvointivalmennuksesta. ”Minulle tärkeintä oli, että valmennus perustuu tiukasti tutkittuun tietoon ja räätälöidään juuri minulle sopivaksi.”
Anniinan kanssa toteutettiin FirstBeat-kuormitusmittaus ja sen jälkeen neljän kerran SuperStartti- hyvinvointivalmennus. Alla Anniina kertoo omin sanoin kokemuksistaan ja tavoitteiden etenemisestä jo tässä lyhyessä ajassa. Intensiivivalmennus toteutettiin kokonaisuudessaan etäyhteydellä.
Miksi hakeuduit valmennukseen?
Halusin pitää huolta itsestäni. Koin, että kaikki oli ihan hyvin, mutta kärsin välillä esimerkiksi stressistä ja unettomuudesta. Kaipasin konkreettisia työkaluja, jotka vahvistavat voimavarojani ja auttavat arjen- ja stressinhallinnassa toivottavasti koko loppuelämäni ajan. Lisäksi halusin elvyttää arjen aktiivisuuttani, joka tuntui jääneen työ- ja opintokiireiden alle. Gerontologian opinnot ovat saaneet entistä paremmin ymmärtämään sen, että oman terveyden vaaliminen on koko elämän mittainen projekti.
Miksi valitsit juuri Virkisterin?
Virkisteri tuli ensimmäisenä mieleeni, sillä he järjestävät työpaikallamme jumppia. Nettisivujen kuvauksen perusteella tein lopullisen päätöksen ottaa yhteyttä, koska Virkisterin tarjoama henkilökohtainen valmennus kuulosti juuri sellaiselta, mitä etsin. Minulle tärkeintä oli, että valmennus perustuu tiukasti tutkittuun tietoon ja räätälöidään juuri minulle sopivaksi.
Miten valmennus käynnistyi, mitkä olivat ensi askeleet?
Valmennus käynnistyi valinnaisella FirstBeat-mittauksella. Mittaukselle sattui normaalia stressaavampi ajankohta, mutta tulokset yllättivät silti. Ajattelin esimerkiksi, että minulla on vaikeuksia lähinnä nukahtamisen kanssa, mutta mittausjaksolla uneni ei ollut myöskään laadukasta: nukuin ajallisesti riittävästi, mutta uneni ei kahtena yönä kolmesta ollut palauttavaa. Toisaalta mittaus paljasti myös iloisen yllätyksen siitä, että minulla on hyvä, lähes erinomainen kunto, vaikka ennen mittausjaksoa minulla oli ollut muutaman kuukauden tauko aktiivisesta liikuntaharrastamisesta. Mittauksen jälkeen aloitimme valmennuksen Kati Boijer-Spoof Heikinheimon kanssa kartoittamalla lähtötilanteen lisäksi mitkä ovat omat tarpeeni ja toiveeni valmennukselle.
Millaisia harjoituksia ja kotiläksyjä sait?
Lopulta keskusteluiden perusteella valikoimme minulle kaksi akuuttia tavoitetta, joita lähdimme valmennuksessa työstämään: välttää kuormitustekijöitä ennen nukkumaanmenoa ja lisätä aktiivisuutta päiviini. Tehtäväkseni sain muun muassa lisätä johonkin arkitoimeeni liikunnallisen tavan. Valitsin venytellä ja harjoitella syväkyykkyä kun odotan kahvin tippumista. Lisäksi aloin osallistumaan työpaikkamme tarjoamiin Virkisterin taukojumppiin. Porkkanana toimi palkinto 10. kerran jälkeen, jota tosin en ole vieläkään lunastanut, vaan jumpat ovat itsessään riittäneet motivaatioksi.
Töistä palautumista edistääkseni ja henkistä kuormitusta vähentääkseni aloin harrastamaan siirtymiä työstä vapaa-aikaan tekemällä jotain mukavaa heti töiden jälkeen (ollaan käyty esimerkiksi kuvaamassa lintuja läheisellä ruokinnalla puolisoni kanssa, toimii!), pitämään päiväkirjaa onnistumisista ja laittamaan puhelimen pois ’’yölevolle’’ 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näiden lisäksi teimme tapaamiskerroilla yhdessä kehon- ja mielenhuoltoharjoituksia.
Tuliko elämääsi muutoksia valmennuksen myötä?
Tuli! Rehellisesti sanottuna olin yllättynyt, miten pienillä teoilla oli oikeasti huomattavia vaikutuksia omalla kohdallani. Koen, että yksittäisistä työkaluista selkein vaikutus on ollut nukkumaanmenon rauhoittamisella. Ennen selailin iltaisin usein somea ja pahimmillaan jopa työasioita, mikä sai käymään kierroksilla ja vaikeutti unensaantia. Valmennuksen aloittamisen jälkeen uniongelmat ovat vähentyneet merkittävästi ja jos niitä on ollut, se on selkeästi ollut seurausta tästä puhelinpäätöksestä lipsumisesta tai myöhäksi venyneestä työpäivästä. Aivoni ovat myös melko voimakkaasti katastrofiajatteluun taipuvaiset, joten onnistumispäiväkirjan pitäminen sekä mindfulness ovat auttaneet parantamaan mielialaani ja lievittämään ahdistusta. Päiväkirjasta on tosin sittemmin kehkeytynyt onnistumisten kirjaamisen lisäksi myös kiitollisuuspäiväkirja.
Olen aina nauttinut kovasti aerobisesta liikunnasta, erityisesti juoksemisesta ja uimisesta, mutta keho- ja lihashuolto on jostain syystä tuntunut vastenmielisemmältä. Siksi halusin keskittyä valmennuksessani erityisesti niihin. Aloitin sillä, että osallistuin työpaikkamme aikataulutettuihin taukojumppiin. Itselleni se, että jumpista tuli muistutus ja että ne oli ’’pakko’’ tehdä juuri silloin (ei tule tallennetta) auttoi välttämään niistä luistamista. Lopulta olen huomannut kokevani spontaania tarvetta venyttelylle ja teen sitä nykyään usein myös esimerkiksi iltaisin katsellessani telkkaria.
Etenitkö kohti tavoitteitasi?
Kyllä etenin ja olen jatkanut etenemistä valmennuksen jälkeen. Osa harjoituksista on toki jäänyt vähemmälle, mutta osaa olen jatkanut aktiivisemmin. Ehkä tärkein on muutos ajattelussa: ennen vähän vähättelin mielessäni pienten elintapavalintojen merkitystä ja ajattelin esimerkiksi, että tärkeintä on, että kävisin hikiliikkumassa 3 kertaa viikossa. Nyt kiinnitän autopilotilla huomiota arkiaktiivisuuteen ja pieniin valintoihin.
Mikä oli valmennuksessa parasta?
Valmentajan asiantuntemus ja ote valmentamiseen. Katin kanssa oli hirmu helppoa ja hauskaa työskennellä alusta asti.
Suosittelisitko Virkisterin hyvinvointivalmennusta ja jos niin, kenelle erityisesti?
Ehdottomasti! Hyvinvointivalmennus toiminee parhaiten ennaltaehkäisevässä mielessä ja sellaisten pulmien ratkomisessa, jotka eivät ole vielä eskaloituneet. Jos on vakavia haasteita oman arjen tai terveyden kanssa, silloin kannattaa toki hakeutua terveydenhuollon puolelle.
Haluaisitko sinäkin kohottaa kuntoa, kohentaa ruokavaliota tai parantaa palautumistaitojasi? Lue lisää Virkisterin hyvinvointivalmennuksesta ja vastuuvalmentajista!
Kuvituskuva: George Milton/Pexels