Suomalaisten työhyvinvointi on edelleen pandemiaa alemmalla tasolla

…mutta positiivista on, että työhyvinvoinnin heikkeneminen on pysähtynyt. Tämä selviää Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -seurantatutkimuksen uusimmasta raportista.

Moni indikaattori on edelleen alemmalla tasolla kuin ennen koronaa: työn imu, työssä tylsistyminen ja työkyky. Sama pätee työuupumuksen yleisyyteen.

Nykyisessä taloustilanteessa ei tule yllätyksenä, että työhön liittyvä epävarmuus ja huoli kuormittavat meitä suomalaisia edelleen. Nukahtamisvaikeudet ovat yleistyneet verrattuna viime kesäkuun kyselytulokseen.

Nuoret aikuiset voivat huonoiten

Yksi raportin huolestuttavimpia löydöksiä on, että alle 36-vuotiaiden työhyvinvointi on vanhempia huonompaa. He kokevat vähemmän työn imua ja enemmän työssä tylsistymistä. Myös kyynistyneisyyttä ja kognitiivisia häiriöitä on nuorilla enemmän.

Viisi vuotta sitten työuupumusoireet olivat samalla tasolla sekä alle että yli 36-vuotiailla. Nyt se on nuorilla aikuisilla merkitsevästi korkeammalla – jopa kolmasosa kärsii työuupumusoireista. Ehkä tästä johtuen nuorten työkyky on laskenut samalle tasolle vanhempien kanssa, mikä olisi jatkuessaan iso haaste työväestön ikääntymisen ja huoltosuhteen näkökulmasta.

Esihenkilöiden työuupumusriski kasvanut

Esihenkilöiden työhyvinvointi on tyypillisesti ollut korkeammalla kuin työntekijöiden. Edelleenkin työn imu, työssä tylsistyminen ja työkyky ovat paremmalla tolalla kuin työntekijöillä. Työuupumusoireilu on kuitenkin nyt yleistynyt esihenkilöillä, samoin irtisanoutumisaikeet. Nämä molemmat ovat nyt lähes samlla tasolla kuin työntekijöillä.

Esihenkilöt kokevat muita enemmän itsenäisyyttä päätöksenteossa, oppimismahdollisuuksia sekä vähemmän liiallista kuormitusta. Heillä on myös parempi työn ja arvojen yhteensopivuus sekä vähemmän huolta työn tulevaisuudesta.

Koko aineistöa tarkastellessa vaikuttaa siltä, että työhyvinvoinnin heikentyminen on pysähtynyt. Koska olemme edelleen kaukana pandemiaa edeltävästä tasosta, on tärkeää pohtia etä- ja hybridityökäytäntöjen toimivuutta oman organisaation arjessa.

Tutustu tarkemmin tutkimuskoosteeseen Työterveyslaitoksen sivuilla >>

(Kuvituskuva: Natalia Vaitkevich)

Edellinen artikkeli
Viatris Oy ja Virkisterin Liikkuva Tauko® jatkoon EU:n Terveellinen työ -kilpailussa!
Seuraava artikkeli
Virkisteri Leijonan luolassa!