”Aikuisten välitunnit” ovat jo totta

Taukoliikuntaa yrityksille

”Aikuisten välitunnit” ovat jo totta – yhä useampi suuri yritys panostaa taukoliikuntaan, sillä liikkuva tauko vähentää stressiä ja lisää työssä viihtymistä

Säännöllinen henkilöstöliikunta on paitsi tehokas, myös edullinen ratkaisu henkilöstön työkunnon kohottamiseen. Henkilöstön hyvä fyysinen kunto näkyy ja tuntuu yrityksen suorituskyvyssä.

Suomalainen henkilöstöliikunnan ja -valmennuksen ammattilaispalveluja tarjoava yritys Virkisteri on solminut viime vuosien aikana yhä useampia laajoja henkilöstöliikuntaan liittyviä sopimuksia. Tutkimukset osoittavat, että henkilöstön hyvinvoinnilla ja yrityksen taloudellisella menestyksellä on selvä yhteys.

Kun työntekijöiden aivot voivat hyvin, mieli ja kehokin voivat paremmin. Esimerkiksi keskittymiskyky paranee ja vaativat työtehtävät tuntuvat onnistuvan helpommin. Yhä useammissa yrityksissä henkilöstöjohto on alkanut hyödyntämään tätä tietoa ja luonut työntekijöille konkreettisia mahdollisuuksia lisätä esimerkiksi liikkuvia taukoja työpäiviin. Kun työympäristöä ja työntekoa on muokattu liikkuvammaksi, myös työteho ja terveys ovat parantuneet ja sairauspoissaolot ovat vähentyneet

Virkisterin toimitusjohtaja Riikka Ilmivalta kertoo.

Liikkuva tauko on Virkisterin kehittämä taukoliikuntatuote. Se on ammattilaisen ohjaama kymmenminuuttinen harjoitus työkuormituksesta palautumiseen ja tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn tasapainottamiseen. Ryhmässä tapahtuvan harjoituksen lisäksi sen aikana annetaan myös yksilöllistä ohjausta ja seurantaa.

Viikottaiset säännölliset tapaamiset tuottavat tulosta ja auttavat tunnistamaan yhteisöstä ne, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Varhaisen puuttumisen mallilla ja säännöllisesti toistuvilla tauoilla saadaan aikaan merkittäviä hyvinvoinnin muutoksia ja säästöjä

Ilmivalta kertoo.

Liikkuva tauko -ohjelmaa tukemaan on kehitetty myös pieneenkin lounge- tai taukotilaan sopiva taukoliikuntapiste, jossa on valikoima helposti käytettäviä liikuntavälineitä kertajumppaohjeineen esimerkiksi niska-hartiaseudun tai selän aktivointia varten. Taukoliikuntakorista voi myös lainata hetkeksi esimerkiksi tasapainotyynyn omalle työpisteelle kehon kokonaisvaltaisempaa aktivointia varten.

Liikkuva tauko vähentää tutkitusti esimerkiksi päätetyöstä aiheutuvia tuki-ja liikuntaelinsairauksia ja sairaspoissaoloja. Työntekijän hyvinvoinnin kannalta on tärkeää vähentää pitkiä yhtäjaksoisia istuma-aikoja ja lisätä arjen aktiivisuutta.

Jo muutamankin minuutin fyysinen aktiivisuus on aivoille merkittävä. Se kasvattaa vireystilaa ja parantaa jaksamista. Liikkuessa aivojen eri osien verkostoituminen paranee, uusia hermosoluja muodostuu ja kuona-aineiden poisto tehostuu.

Edellinen artikkeli
Firstbeat-mittaus motivoi aitoon muutokseen
Seuraava artikkeli
Energinen työntekijä tekee tulosta