❗Miten välttää liikuntainnostuksen lopahtaminen – taas kerran❓

”Tänä syksynä käynnistyi kuudestoista henkilöstöliikuntakausi omalla urallani. Olen siis nähnyt lukemattomat kerrat, miten liikuntainnostus syttyy – ja valitettavasti joskus myös sammuu. Kokemukseni mukaan taustalla on usein tiettyjä syitä, jotka huomioimalla sudenkuopat saa kierrettyä”, kirjoittaa Riikka Ilmivalta.

Syksy on uusien alkujen aikaa ja liikuntaryhmät ovat täynnä onnellisia ja punaposkisia aikuisia. Henkilöstöliikunta kohentaa tutkitusti paitsi kuntoa ja mielialaa, myös työtyytyväisyyttä. Ehkä sinäkin olet huomannut tämän.

Mikäli hyvistä aikomuksistasi huolimatta huomaat aloittavasi liikunnan joka syksy ”uudestaan”, voisiko olla kyse siitä, että liikkumaan lähtemisen ennakkovalmistelut pettävät? Yleensä itse liikuntasuoritus sujuu kyllä, varsinkin jos sen tekee ohjatusti. Kunhan vain saa itsensä paikalle! Luo hyvät mahdollisuudet liikuntaharrastuksen pitkäkestoisuudelle välttämättä nämä sudenkuopat.

  1. Yllättävän usein päiväaikainen ateriarytmi pettää ja energiatasot ovat jo valmiiksi pohjalukemissa. Ei ihme, että liikkumaan lähtö tuntuu suorastaan vastenmieliseltä. Metsästäjä-keräilijän biologiamme vastustaa sinnikkäästi hupenevan energian tuhlaamista.
  2. Työpäivän aikainen tauotus sakkaa! Keho ja mieli kaipaavat hengähdyshetkeä työputken päätteeksi juuri silloin, kun suunnittelet vetäväsi verkkarit jalkaan.
  3. Superkompensaatio unohtuu. Kunto kasvaa ainoastaan harjoituksen jälkeisen levon aikana. Ei siis itse harjoituksessa! Kun innostus iskee ja mielihyvähormonit hyrräävät, kohtuus saattaa unohtua. 80% harjoittelusta voi vallan mainiosti olla kevyttä.
  4. Tulee kaikenlaista kremppaa. Kyllä vain! Ennemmin tai myöhemmin tulee. Myös meille liikunnan ammattilaisille. Hyötyisitkö myös sinä huoltavista harjoituksista? Loistava valinta on esimerkiksi laadukas pilatesharjoittelu. Sitä voi harjoittaa jopa tilavassa neukkarissa tai loungessa, jos liikuntatiloja ei ole saatavilla.
  5. Hyötyisitkö työyhteisön tuesta? Terveystottumusten muutoksissa yhteisillä rutiineilla on iso merkitys. Yhdessä liikkuminen lisää tutkimusten mukaan myös yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Riikka Ilmivalta
Toimitusjohtaja, fysioterapeutti ja kokenut liikunnan ohjaaja
Virkisteri

Tarvitsetko vetoapua arjen liikuntahaasteisiin? Ota avuksi ammattitaitoinen PT! Tutustu valmennuspaketteihimme >>

Edellinen artikkeli
Työturvallisuuslaki päivittyy 1.6.2023 – mitä se tarkoittaa?
Seuraava artikkeli
Nämä ovat suomalaisten toivotuimmat työsuhde-edut